Figyelem! A sétákon való részvétel regisztrációhoz kötött! Regisztrálni ITT lehet.

Séták:

1.    Kibővített Országház-séta
A Kulturális Örökség Napjainak 2016-os rendezvényén a látogatók különleges épületvezetés keretében megnézhetik az országház díszlépcsőházát, kupolacsarnokát, alsóházi társalgóját és üléstermét, a Vadásztermet, valamint betekintést nyerhetnek a Munkácsy-terembe is. A sétákra előzetes regisztráció szükséges. A séta kb. 75 perces.

 

2.    Kupolatúra
A kupolatúra résztvevői belülről megtekinthetik az Országház kupoláját, és lépcsőn felmehetnek a lanternába is, ahol jó idő esetén gyönyörködhetnek a kilátásban. A másfél órás sétát az Országgyűlés Hivatala Építészeti Osztályának dolgozói vezetik. A kupolatúrán naponta négy alkalommal 8-8 előre regisztrált látogató vehet részt. A séta kb. 90 perces.

FIGYELEM! A sétára csak 18 év feletti vendégek regisztrálhatnak, saját felelősségre. Erős tériszonnyal rendelkezőknek, illetve a fizikai terhelést nehezen viselő személyeknek nem ajánljuk a sétát. A túra során zárt csigalépcsőn is áthaladunk, ezért klausztrofóbiás látogatóknak sem javasoljuk a részvételt. Felhívjuk a kedves látogatók figyelmét arra, hogy a kupolasétára megfelelő öltözetben érkezzenek (kényelmes cipő, nadrág). 

 

3.    Alagsori séta

Alagsori sétánkat épületgépész vagy építész vendégeinknek ajánljuk. Az alagsorba látogatók megtekinthetik a szellőzőfolyosókat, a fűtő- és hűtőberendezéseket, a jégaknákat, a keverőtereket is. A sétát az Országház szakértő munkatársai vezetik, mindkét nap két-két alkalommal. A séta előzetes regisztrációval látogatható. A program kb. 75 perces.

 

 

4.    Térséta

A Kossuth tér történelme iránt érdeklődő látogatóink idegenvezető kíséretében térsétán vehetnek részt, mely az Országház épületének környezetét mutatja be. A Kossuth tér az utóbbi évszázadban számtalanszor átalakult, és számos jelentős eseménynek adott helyet. A sétán kiderülhet majd, hogy a tér mely pontja volt kedvelt randevúhely, megismerhetjük a szoborállítások háttértörténeteit, és megtudhatjuk, hogy mit rejtenek a környező épületek. A programra jelentkezők érdekességeket hallhatnak és láthatnak többek között az Amerikai ház, az egykori Igazságügyi Palota, a MÁK Palota, a Földművelésügyi Minisztérium valamint a Wellisch-ház épületeinek történetéből. A térséta csak jó idő esetén kerül megrendezésre, a túra kb. 90 perces.

 

5.    Falfestészeti séta  különös tekintettel a 150 éve született Dudits Andor falfestményeire

Az Országház képzőművészeti szempontból igazi kincsesbánya, így idei különleges vezetésünkön – az ezer arcú műemlékek, műemlékvédelem emlékévhez kapcsolódva – falfestészeti sétán vehetnek részt az érdeklődők. Speciális sétánkon tüzetesebb vizsgálat alá vehetjük az Országház falfestészeti programját, valamint megismerkedhetünk Dudits Andor munkásságával. A másfél órás sétát a Magyar Nemzeti Levéltár munkatársának vezetésében élvezhetjük.

 

6.    Vörösterror az Országházban séta

A vezetés időtartama alatt a látogatók megismerkedhetnek az 1919-es vörösterror egy évszáda elfeledett történetével és áldozataival. A rendhagyó, sokszor felkavaró és megrendítő országházi túra során megismerhetik, hogy a Magyarországi Tanácsköztársaság diktatúrájának politikai rendőrsége hol helyezkedett el az Országházban, milyen módszerekkel és milyen elvek alapján működtek, illetve átélhetik a korszakban rettegett Lenin-fiúk országházi áldozatainak egyéni szenvedéstörténeteit is.

 

7.    Könyvtárlátogatás

Az érdeklődők szakképzett könyvtárosok vezetésével tekinthetik meg a 2013-ban felújított Országgyűlési Könyvtárat. A résztvevők megcsodálhatják a kibővített és felújított olvasótermet, illetve beszélgethetnek szakértő munkatársainkkal. A séta mellett számos izgalmas program: totó és koncert várja a könyvtárba látogatókat. A 30 perces vezetések szombaton négyszer, vasárnap háromszor kerülnek megrendezésre, egyszer angol nyelven is (14:00).

 

8. Múzeumi tárlatvezetések

 

Az Országgyűlési Múzeum Kőtára az Országház felújítása előtti falakon elhelyezett faragott kőburkolatokat és szoborelemeket mutatja be. A kifüggesztett régi és új képek, magyarázó szövegek a tér és az Országház építésének történetét, az elmúlt több mint 100 évben végbement változásokat időrendi sorrendben mutatják be. A 45 perces séták naponta három alkalommal kerülnek megrendezésre. A sétákon a részvétel regisztrációhoz kötött, egy vezetésen maximum 30 főt tudunk fogadni.

 

 Az '56-os emlékévhez kapcsolódva naponta négy tárlatvezetésre várunk minden érdeklődőt a Kossuth téren lévő 1956-os emlékhelyre. A 2014. október 25-én megnyílt 1956-os emlékhely és kiállítás egy olyan "időalagút", amely a forradalom egyik legtragikusabb napjára viszi vissza a látogatót. Kollégáink segítségével megismerhetik az 1956-os események előzményeit, bepillantást kaphatunk a Kossuth téren történtekbe, valamint az áldozatok és a hozzátartozóik szívbemarkoló sorsába. A látogatás regisztrációhoz kötött.

 

 

9. Játékos gyerekvezetés az Országházban

A Kulturális Örökség Napjainak idei rendezvényén a gyerekek egy játékos, interaktív épületvezetés keretében nézhetik meg az Országház díszlépcsőházát, kupolacsarnokát, alsóházi társalgóját és üléstermét, valamint betekintést nyerhetnek a Vadászterembe is. A gyerekvezetéssel párhuzamosan a felnőtt kísérők számára egy különleges Házlátogatással is készülünk. Mindkét napon három alkalommal indulnak sétáink, 9:30, 11:45, 14:30-as kezdéssel. A programot főként a 6-14 éves korosztálynak ajánljuk. A séta kb. 90 perces.

 

10. Koncert

 Szeretettel invitáljuk szeptember 18-án vasárnap 17:00-kor az Országgyűlési Könyvtárba egy ünnepi koncertre. A koncerten a Magony együttes lép fel. A zenekar célja ősi, bennünk lévő magyar érzelmeket kifejezni magyarul, a klasszikus, cigány és népi hagyományaink összekovácsolásával. A Magony együttes 2001-ben alakult Kovács Ferenc azonos című szóló albumának élő előadására. Az együttes vezetője és zeneszerzője Kovács Ferenc. Kérjük, amennyiben részt kíván venni az esten, a koncert kezdete előtt negyed órával érkezzen! A rendezvény ingyenes, a részvétel regisztrációhoz kötött. Jelentkezni itt lehet.

 

 

Egyéb programok (regisztráció nélkül):

1. Díszelgő bemutató

Az Országgyűlési Őrség egy nemes történelmi hagyományokra épülő fegyveres szervezet. Elődje a Képviselőházi Őrség, amely az 1912. december 28-i eskütételt követően 1913 májusától egészen 1945-ig, a világháború végéig látta el feladatát. A jelenlegi Országgyűlési Őrség 2013. január elsejével állt ismét szolgálatba. A testület nemcsak megőrzi, de óvja és védi az Országgyűlés rangját, méltóságát. A Kulturális Örökség Napjain az Országgyűlési Őrség mindkét nap naponta négyszer díszelgő bemutatót tart az Országház főbejáratának díszlépcsője előtt, a következő időpontokban: 9:30, 11:30, 13:30, valamint 15:30. A bemutató megtekintésére minden látogatót szeretettel várunk!

 

2. Tér-Zene koncert a Kossuth téren

Tér-zene a Kossuth téren címmel izgalmas műsor részesei lehetnek azok, akik ellátogatnak ingyenes koncertünkre.  A koncerten a Police Big Band  hangulatos tér-zenei műsorral lepi meg a térre látogató vendégeket. A koncertre szeptember 17-én, 17:00 órakor kerül sor a hangulatos Kossuth téren, az Országház főbejárata melletti területen. A koncert időtartama 60 perc. A rendezvény ingyenes, szeretettel várunk minden zenerajongót!

 

3. Múzeumi látogatás

A magyar törvényhozás ezer éve című kiállításon hét fejezetben, kronologikus sorrendben tárjuk a látogatók elé a magyar parlamentarizmus gyökereit, kialakulását és fejlődését egészen a rendszerváltásig. A látogatás nem regisztrációhoz kötött, a tárlat egyénileg is megtekinthető.

 

További információért keresse Lukács Virágot (1/441-4479) vagy Kerekes Margitot (1/441-4596, kozonsegszolgalat@parlament.hu).